У даному розділі:

Для лікарів

Для усіх
Міністерство охорони здоров'я США прийняло рішення про реєстрацію антипсихотика «Врайлар» (карипразин) як препарату для допоміжної терапії при великому депресивному розладі

Міністерство охорони здоров’я США прийняло рішення про реєстрацію антипсихотика «Врайлар» (карипразин) як препарату для допоміжної терапії при великому депресивному розладі

    У даному розділі:

    19 грудня 2022 р.

    Компанія «ЕббВі» (AbbVie), яка є партнером фармацевтичної компанії «Гедеон Ріхтер» (Gedeon Richter), сьогодні повідомила, що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) схвалило препарат «Врайлар»/VRAYLAR® (карипразин) як лікарський засіб для додаткового застосування разом з антидепресантами при лікуванні великого депресивного розладу (ВДР) у дорослих. Підкріплене клінічними даними, що демонструють ефективність і добре встановлену переносимість, це додаткове показання забезпечує нові можливості дорослим пацієнтам, у яких спостерігається часткова відповідь на лікування антидепресантом.

    «На ранніх етапах розробки карипразину ми зосередилися на створенні активної речовини, яка може застосовуватися для лікування низки симптомів психічних розладів і впливає на рецептор дофаміну D3», – каже Іштван Грейнер (István Greiner), директор з досліджень і розробок компанії «Гедеон Ріхтер». «Спочатку в США карипразин був схвалений для лікування шизофренії й біполярних маніакальних та змішаних епізодів, і ми раді, що зараз розкрився його новий потенціал: тепер карипразин можна застосовувати при біполярній депресії I типу та як доповнення до терапії антидепресантами при лікуванні великого депресивного розладу», – додає він.

    ВДР – один із найпоширеніших психічних розладів у США, приблизно кожен п’ятий дорослий стикається з ним протягом життя. Згідно з результатами великого американського дослідження, прояв симптомів депресії продовжується приблизно у 50% дорослих пацієнтів із ВДР після прийому першого курсу антидепресантів. У разі збереження деяких симптомів депресії під час прийому антидепресантів, результати призначеного лікування можна покращити за допомогою додаткових препаратів.

    «Пацієнти з неадекватною реакцією на стандартні антидепресанти часто бувають розчаровані досвідом спроби лікування за допомогою кількох препаратів, які, тим не менш, не позбавляли їх симптомів. Замість того, щоб починати лікування з самого початку іншим стандартним антидепресантом, антипсихотик VRAYLAR® доповнює існуюче лікування і може допомогти розвивати вже досягнутий прогрес», – каже Гарі Сакс (Gary Sachs), клінічний віце-президент компанії Signant Health, доцент, психіатр з Массачусетської загальної лікарні та провідний дослідник у клінічних дослідженнях фази III. «Для дорослих, які живуть із великим депресивним розладом, у разі неадекватного покращення у відповідь на стандартні антидепресанти, «Врайлар» є ефективним додатковим варіантом лікування із добре вивченим профілем безпеки», – наголошує він.

    У США карипразин продається під торговою назвою «Врайлар» (VRAYLAR®), і, крім того, що він затверджений як доповнення до антидепресантів при терапії ВДР у дорослих, FDA також схвалило цей препарат для пацієнтів із депресивними, гострими маніакальними та змішаними епізодами, пов’язаними з біполярним розладом І типу, а також із шизофренією. Карипразин – це спільна розробка компаній AbbVie та Gedeon Richter Plc. Більше 8000 пацієнтів по всьому світу отримували терапію карипразином під час понад 20 клінічних випробувань, що визначали ефективність та безпеку карипразину при широкому спектрі психічних розладів.

    «Багато людей, які страждають на великий депресивний розлад, відзначають, що їхня терапія антидепресантами, що триває, не приносить істотного полегшення симптомів, які вони відчувають щодня», – повідомляє Томас Хадсон (Thomas Hudson), старший віце-президент з досліджень і розробки, головний науковий співробітник компанії AbbVie. «Схвалення VRAYLAR® відкриває нову можливість для лікування, що відповідає критично важливим терапевтичним потребам. Компанія AbbVie розробляє та виводить на ринок інноваційні препарати, щоб пропонувати пацієнтам зі складними психоневрологічними розладами сучасні та ефективні рішення», – каже Томас Хадсон.

    Основні результати клінічної програми, за результатами якої було прийняте рішення про схвалення препарату VRAYLAR® (карипразин) як препарату для додаткової терапії великого депресивного розладу:

    • Дослідження 3111-301-001 фази III продемонструвало клінічно та статистично значущу зміну з моменту початку дослідження до 6-го тижня за шкалою Монтгомері – Асберга у пацієнтів, які отримували 1,5 мг/добу карипразину та терапію антидепресантами, порівняно з групою «плацебо + терапія антидепресантами». Друге реєстраційне дослідження RGH-MD-75 продемонструвало клінічно та статистично значущу зміну з моменту початку дослідження до 8-го тижня за шкалою Монтгомері – Асберга у пацієнтів, які отримували 2-4,5 мг/добу карипразину (середня доза – 2,6 мг) та терапію антидепресантами, порівняно із групою «плацебо + терапія антидепресантами».
    • Загалом, у рамках 6- та 8-тижневих досліджень спостерігалася хороша переносимість карипразину. Середня зміна маси тіла становила менше 0,91 кілограма, і в 3% пацієнтів спостерігалося збільшення маси тіла більш ніж на 7%.
    • Початкова доза VRAYLAR® становила 1,5 мг один раз на день. Залежно від клінічної відповіді та переносимості, дозу збільшували до 3 мг один раз на день на 15-й день, оскільки під час клінічних випробувань титрування дози з інтервалом менше 14 днів спричиняло підвищену частоту небажаних реакцій. Максимально рекомендована доза становила 3 мг один раз на день.
    • Найчастішими небажаними реакціями, які спостерігалися під час досліджень додаткової терапії ВДР (більше 5% і щонайменше вдвічі частіше, ніж для плацебо), були:
      • акатизія, нудота та безсоння при рекомендованих дозах у рамках 6-тижневих випробувань з фіксованою дозою;
      • акатизія, занепокоєння, втома, запор, нудота, підвищений апетит, запаморочення, безсоння та екстрапірамідні симптоми в межах 8-тижневого випробування зі змінною дозою при титруванні менше 14 днів.

    Про великий депресивний розлад (ВДР)

    ВДР – це один із найпоширеніших психічних розладів у США. ВДР може спричиняти серйозні функціональні порушення, негативно впливати на міжособистісні стосунки та якість життя. ВДР є провідною причиною інвалідності у світі та протягом життя зустрічається у 20% дорослого населення США. Симптомами є пригнічений настрій, втрата задоволення чи інтересу від діяльності, відчуття марності власного існування, нестача енергії, низька концентрація уваги, зміни апетиту, порушення сну, суїцидальні думки, відчуття занепокоєння, уповільнені рухи чи мовлення. У 2020 році прогнозований економічний тягар ВДР у США становив близько 326 мільярдів доларів.

    Про дослідження 3111-301-001

    Дослідження 3111-301-001 – це рандомізоване, подвійне сліпе, багатоцентрове, плацебо-контрольоване дослідження, в якому взяв участь 751 пацієнт із США, Болгарії, Естонії, Німеччини, Угорщини, України та Сполученого Королівства. Після періоду відбору тривалістю 14 днів пацієнтів із недостатньою клінічною відповіддю на терапію антидепресантами розділили на три групи (1:1:1). Перша група отримувала карипразин 1,5 мг/добу та терапію антидепресантами, друга група – карипразин 3,0 мг/добу та терапію антидепресантами, а третя група – плацебо та терапію антидепресантами. Протягом шести тижнів учасники приймали препарат один раз на день на додаток до терапії антидепресантами. Пацієнти, які отримували карипразин 3,0 мг/добу, продемонстрували покращення загального показника за шкалою Монтгомері – Асберга через шість тижнів, порівняно з групою «плацебо + терапія антидепресантами», проте це покращення не було статистично значущим.

    Про дослідження RGH-MD-75

    Дослідження RGH-MD-75 – це рандомізоване, подвійне сліпе, амбулаторне, багатоцентрове дослідження зі змінною дозою, яке включає 808 учасників зі США, Естонії, Фінляндії, Словаччини, України та Швеції. Після 7-14 днів відбору та повного виведення заборонених препаратів пацієнти, які відповідають критеріям, пройшли 8-тижневу подвійну сліпу терапію, під час якої вони були рандомізовані у групи (1:1:1): додатковий прийом карипразину 1-2 мг/добу, карипразин 2-4,5 мг/добу або плацебо. Дані дослідження RGH-MD-75 були опубліковані в Journal of Clinical Psychiatry. Пацієнти, які отримували карипразин у дозі 1-2 мг/добу та терапію антидепресантами, продемонстрували покращення загального показника за шкалою Монтгомері – Асберга через 8 тижнів, порівняно з групою «плацебо + терапія антидепресантами», проте це покращення не було статистично значущим.

    Про препарат «Врайлар»/VRAYLAR® (карипразин)

    «Врайлар»/VRAYLAR® – це атиповий антипсихотик, який приймається перорально один раз на день і затверджений як доповнення до терапії антидепресантами при лікуванні ВДР у дорослих (1,5 або 3 мг/добу), для лікування депресивних епізодів, пов’язаних із біполярним розладом І типу (біполярна депресія) у дорослих (1,5 або 3 мг/добу) та для лікування маніакальних або змішаних епізодів, пов’язаних із біполярним розладом І типу у дорослих (3 або 6 мг/добу). Препарат VRAYLAR також затверджений для лікування шизофренії у дорослих (1,5-6 мг/добу).

    Механізм дії VRAYLAR® повністю невідомий, проте вважається, що його ефективність опосередкована поєднанням активності часткового агоніста на центральних дофамінових D2- і серотонінових 5-HT1A-рецепторах та активності агоніста на серотонінових 5-HT2A рецепторах. Фармакодинамічні дослідження VRAYLAR® засвідчили, що він може діяти як частковий агоніст із високою афінністю до дофамінових D3- та D2-рецепторів та серотонінових 5-HT1A-рецепторів. VRAYLAR® показав приблизно у 8 разів більшу афінність in vitro до дофамінових рецепторів D3, порівняно з рецепторами D2. VRAYLAR® також діє як антагоніст 5-HT2B та 5-HT2A серотонінових рецепторів з високою та помірною афінністю відповідно, а також зв’язується з гістаміновими H1-рецепторами. VRAYLAR® демонструє меншу афінність до серотонінових 5-HT2C-рецепторів та α1А-адренергічних рецепторів і не має помітної афінності до холінергічних мускаринових рецепторів. Клінічна значимість цих даних in vitro невідома.

    VRAYLAR® розроблений спільно компаніями AbbVie та Gedeon Richter Plc, при цьому AbbVie відповідає за комерційну реалізацію препарату в США, Канаді, Японії, на Тайвані та деяких країнах Центральної Америки (в тому числі в Аргентині, Болівії, Бразилії, Чилі, Колумбії, Еквадорі, Мексиці, Перу та Венесуелі).

    Про компанію «Гедеон Ріхтер»

    Компанія «Гедеон Ріхтер»/Gedeon Richter Plc. (www.gedeonrichter.com/ua) зі штаб-квартирою в Будапешті (Угорщина) є великою фармацевтичною компанією в Центрально-Східній Європі, яка розширює пряму присутність у Західній Європі, Китаї, Латинській Америці та Австралії. Досягнувши на кінець 2021 року ринкової капіталізації в 4,4 мільярда євро (5,0 мільярда доларів США), консолідований обсяг продажів Richter протягом того ж року становив приблизно 1,8 мільярда євро (2,1 мільярда доларів США). Портфель продукції «Гедеон Ріхтер» охоплює багато важливих терапевтичних напрямків, у тому числі центральну нервову систему, серцево-судинну систему та охорону здоров’я жінок. Маючи найбільший науково-дослідний підрозділ у Центрально-Східній Європі, первинна дослідницька діяльність «Гедеон Ріхтер» зосереджена на розладах ЦНС. Завдяки широко визнаному досвіду в галузі хімії стероїдів, компанія «Гедеон Ріхтер» є фахівцем світового рівня у сфері охорони здоров’я жінок у всьому світі. «Гедеон Ріхтер» також активно займається розробкою біоаналогічних препаратів.

    Джерело:

    1. Hasin DS, Sarvet AL, Meyers JL, et al. Epidemiology of Adult DSM-5 Major Depressive Disorder and Its Specifiers in the United States. JAMA Psychiatry. 2018;75(4):336-346.
    2. Trivedi MH, Rush AJ, Wisniewski SR, et al. Am J Psychiatry. 2006;163(1):28-40.
    3. National Institute of Mental Health (2022). Depression. Available at: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression. Accessed December 2022.
    4. Bains N, Abdijadid S. Major Depressive Disorder. [Updated 2022 Jun 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559078/. Accessed December 2022.
    5. Friedrich MJ. Depression Is the Leading Cause of Disability Around the World. JAMA. 2017;317(15):1517.
    6. Greenberg P, Fournier AA, Sistsky T, et al. Pharmacoeconomics. 2021;39(6):653-65.
    7. Durgam S, Earley W, Guo H, et al. J Clin Psychiatry. 2016;77(3):371-8.
    8. VRAYLAR. Package insert. Allergan USA, Inc; 2022.

    Приєднатися до Клубу

    Showing 0 result(s).
    Please log in to see 0 more result(s).